heart-1288420_1280.jpg

Brandhout te koop

Brandhout zacht, gemengd (populier, berk, wilg, els) en nog te drogen

Op lengte gezaagd en gekloofd

50 euro/stere

 

Brandhout hard, gemengd (eik, esdoorn, es, olm) en nog te drogen

Op lengte gezaagd en gekloofd

60 euro/stere

 

Voor gedroogd hout: prijs zacht of hard hout +10 euro/stere

 

Af te halen of leverbaar tegen 25€ per rit (vanaf 3 stère) binnen de perimeter Boortmeerbeek.

Natuurpunt Boortmeerbeek beheert het hakhout in het Boortmeerbeeks broek. Hiermee brengen we een dynamiek van kleinschalige veranderingen in het bos; wat de biodiversiteit sterk ten goede komt. Zo is er na de kapping, in de zogenaamde naakte fase, het bloemrijk aspect. Zelfs een deel van de verdwenen planten kan via de zaadbank terugkeren, als er maar voldoende licht wordt ingebracht.

 

Dit trekt ook soorten aan zoals boompieper, houtsnip, .... Ook vlinders, zweefvliegen en vleermuizen genieten van deze situatie. In de dichte fase is het dan weer interessant voor zangers zoals de nachtegaal. Ons hakhoutbeheer is zo opgebouwd dat we elk jaar een ander perceel hakken, in een cyclus van à 7 jaar.

 

Op deze manier creëren we een heel lichtopen bos. Zonder ingreep zullen de hakhoutstoven volledig uitgroeien en een lichtarm bos maken. Dit is trouwens de manier van bosbeheer die hier in het verleden jarenlang werd toegepast, niet voor de biodiversiteit maar wel voor de houtopbrengst. Natuur beheren kost echter geld. Om de kosten te dekken die komen kijken bij het beheren en aankopen van natuurgebied verkopen we het brandhout uit onze hakhoutbossen.