Project Eikelmuis

Bij een beheerwerkdag in het voorjaar 2013 werd er mogelijk een eikelmuis gezien in Pikhakendonk. Dit vroeg om verder onderzoek en onze studiewerkgroep zette een project op om na te gaan of het meest aaibare knaagdier uit onze Vlaamse natuur ook in Boortmeerbeek zijn stekje heeft.

 

De beste manier om eikelmuizen te inventariseren is het hangen van eikelmuiskastjes. Dit zijn geen nestkasten maar winterslaapplaatsen voor de eikelmuis. Hiermee sla je twee vliegen in één klap. Je bezorgt ze een knusse winterslaapplaats èn je kan ze zo – tijdens hun winterslaap – ongestoord gaan tellen. Natuurpunt Boortmeerbeek bouwden 8 kastjes en het Regionaal Landschap Dijleland vzw stelde nog 6 extra kasten ter beschikking. We hingen ze op in de doornstruwelen van Pikhakendonk en nu is het afwachten of er wel degelijk een eikelmuispopulatie zit èn of ze onze bouwsels weten te waarderen.

 

Kan jij helpen?

Heb jij hoogstamfruitbomen in de tuin of voldoende gevarieerd voedsel (vroeg/laat fruit, bessen, noten, insecten,...) en woon je langs of in de buurt van de spoorlijn Leuven-Mechelen? Dan bestaat de kans dat deze gemaskerde rakker ook in jouw tuin te vinden is! Dit is het beste excuus om je tuin niet piekfijn op te ruimen. Eikelmuizen houden immers van rommelige hoekjes en lekker fruit. Misschien wil je zelf ook zo’n eikemuiskast in je tuin hangen? Heb je een eikelmuisfamilie (gezien)? Laat het ons weten!

 

Meer informatie vind je op: www.eliomys.euhttp://bit.ly/1LpoNGO, of http://bit.ly/1KYqxYH